Welkom op de projectpagina van PictoGuide

Voor veel kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis is het zelfstandig uitvoeren van alledaagse handelingen een vrijwel onmogelijke opgave. Taken en activiteiten als 'je tas inpakken', 'tanden poetsen', 'een klusje doen' of 'lunchen' veroorzaken vaak de nodige stress en moeilijkheden. Bovendien staat de constant aanwezige noodzaak voor begeleiding de vrijheid en gezonde ontwikkeling van het kind vaak in de weg en wordt een grote druk gelegd op familieleden en verzorgers.

In de wetenschappelijke wereld is er gelukkig steeds meer aandacht voor Autisme, waardoor er met grote regelmaat hulpmiddelen worden ontwikkeld om het leven van mensen met een Autisme Spectrum Stoornis gemakkelijker te maken. Een belangrijke doorbraak was de ontdekking dat het gebruik van pictogrammenstrips en visuele dagschema's een bijzonder positief effect kan hebben op de zelfstandigheid van kinderen met ASS. Daarnaast worden beide hulpmiddelen vaak ingezet om overzichtelijkheid, rust, structuur en zekerheid te bieden. Een flinke vooruitgang, maar wel één met verbetermogelijkheden. Zo is het samenstellen en onderhouden van deze gepersonaliseerde hulpmiddelen vaak een erg tijdrovend karwei en zijn zowel pictogrammenstrips als dagschema's vanwege hun niet-mobiele karakter eigenlijk enkel binnenshuis en op school te gebruiken. Om de vrijheid van kinderen met ASS te vergroten, ouders, verzorgers en hulpverleners minder te belasten en een zelfstandige ontwikkeling te stimuleren is er dus dringend behoefte aan een betaalbaar en praktisch hulpmiddel dat het voor kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis gemakkelijker maakt om zelfstandig activiteiten uit te voeren. Overal, op ieder moment van de dag.

Begin 2014 ben ik als onderdeel van mijn afstudeeronderzoek aan Universiteit Leiden begonnen met de ontwikkeling van een interactief en draagbaar hulpmiddel dat moet voorzien in de behoeften van deze doelgroep. Dit resulteerde in een slimme Smartwatch-applicatie waarmee kinderen met een Autisme Spectrum stoornis altijd en overal beschikking hebben tot simpele, visuele handleidingen in de vorm van pictogrammenstrips. Via het horloge kunnen gebruikers door de afbeeldingen heen bladeren waardoor een taak, gebeurtenis of activiteit stap-voor-stap wordt uitgelegd. Daarnaast beschikt PictoGuide over een dagplanning-modus waarbij de globale dagindeling wordt getoond. Zo kan de drager van het horloge zich optimaal voorbereiden op wat er die dag gaat komen.

mei 2017: de applicatie is wegens een gebrek aan ondersteuning en financiele middelen helaas nog niet beschikbaar. Ik blijf uitkijken naar mogelijkheden om doorontwikkeling mogelijk te maken. Binnenkort volgen verdere details.

artwork PW